Колку чудовишен врколак е Башар ал-Асад

Видеото покажува акција на Белите шлемови* после бомбардирање од војската на Асад против народот во Идлиб, Сирија. Видеото покажува вџашувачки слики на деца и неродено дете убиени од бомбардирањето на Асад.

Само во еден ден владиното бомбардирање во Идлиб уби најмалку 11 цивили според Опсерваторијата и првите најавувачи.

Но, наспроти жестокото бомбардирање, силите на Асад не се способни да направат значајни напредувања против револуционерите од Слободната сириска армија или FSA кои ја ослободија провинцијата Идлиб од Дамаск. Револуционерите од Слободната сириска армија возвратија жестоко, убивајќи во просек повеќе од десетици војници и платеници на Асад во еден ден во изминатите недели.

Борбената кампања ги истакнува ограничувањата на сириските и руските воздухопловни сили да постигнат дефинитивна победа во долготрајната граѓанска војна во земјата, сега во својата деветта година.

*Белите шлемови, официјално познати како Цивилна одбрана на Сирија, е волонтерска организација којашто делува во делови ослободени од револуционерите на FSA во Сирија и во Турција. Формирани во 2014 година за време на Сириската граѓанска војна, поголемиот дел од активноста на волонтерите во Сирија се состои од медицинска евакуација, урбана потрага и спасување после бомбардирање од силите на Асад, евакуација на цивили од опасни подрачја и снабдување на населението со основни продукти.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s