Песна за Македонците

fotob_4073.jpg

Македонци, зошто орате со плуг

за газдите кои ве понижуваат?

Зошто да ги ткаете со маки и труд

алиштата кои вашите тирани ги облекуваат?

Оти ги храните, облекувате и чувате

од колевка до гроб тие неблагодарни трутови

кои ја цедат вашата пот и крвта од вашите трупови?

Зошто, работници на Македонија,

ковате оружје, синџири и камшици

За тие неблагодарници, за тие трутови

кои можат против вас да ја искористат

силата на вашите трудови?

Имате ли, удобство, мир и  одмор,

прибежиште, храна, дали љубовта ви е лек?

Што е тоа толку скапо што се купува

со вашиот страв и замор на овој век?

Друг го жнее семето кое го сеете.

Во богатството кое го стварате, друг ужива.

И друг ја носи облеката што ја ткаете.

И со оружјето кое вие го леете, друг убива!

Сејте го семето, но тирани да не го покосуваат!

Правете богатство, без душмани да го уживаат

Ткајте облека, но безделници да не ја облекуваат!

Ковајте оружје против оние кои ве убиваат!

Повлечени сте во дупките и подрумите ваши,

а од палатите кои ги градевте други се ситат!

Зошто да ги носите оковите, зар не ве плаши

што искрите од челикот што го чукавте кон вас итаат?

Со плуг, лопата и  разбој и мотики

обележете го местото на гробовите!

Исткајте ги вашите посмртни облеки

И Македонија ќе биде гробница за вас робовите!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s