530 000 Швајцарци сиромашни, Македонците меѓу најсиромашните

1928424926717763

Околу 530 000 луѓе во Швајцарија или 6.6% од популацијата имаат доход под границата на сиромаштија според статистичките податоци од 2014 година. И над еден милион луѓе се во ризик да западнат во сиромаштија. Сепак, споредено со земјите од ЕУ, Швајцарија стои добро.

Животниот стандард во Швајцарија бил исто така еден од највисоките во Европа во 2014 година. Само Норвешка и Луксембург може да се натпреваруваат со Швајцарија. Ако ги земеме предвид разликите во цените, доходите во Швајцарија се уште 1.7 пати повисоки од тие во Италија и 1.3 пати повисоки од тие во Германија или Франција.

9.7 проценти од популацијата во Швајцарија немаат пари да поминат седмица некаде надвор од земјата (просекот во ЕУ е 36.9 проценти). За индивидуи во фамилии со еден родител, овој процент е 22.6 проценти. 1.7 проценти од Швајцарците не може да си дозволат цел оброк како месо, риба или вегетаријански оброк секој втор ден.

123 000 од 530 000 сиромашни Швајцарци биле вработени или 3.3% од популацијата.

Во 2014, класната нееднаквост во Швајцарија била под европскиот просек: износот на доходот на најбогатите 20 проценти бил 4.4 проценти поголем од тој на најсиромашните 20 проценти. Споредено со европскиот просек, оваа бројка била 5.2.

Најголеми класни нееднаквости биле забележани во Србија, Македонија, Романија и Шпанија. Најмали класни разлики имало во Исланд и Норвешка.

Извор

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s