Артур Рембо до своето семејство

22 септември 1880, Аден

Драги пријатели,

Го примив вашето писмо на 9 септември и бидејќи има пошта којашто утре тргнува за Франција, ви одговарам. Јас сум многу добро, како што може да се биде овде. Сите трошоци за куќата ме чинат повеќе стотици илјади франци. Јас сум единствениот вработен и се’ поминува преку мене. Целосно сум запознат со досегашната продажба на кафе досега. Апсолутно ја имам довербата на газдата, само што јас сум лошо платен. Имам само 5 франци дневно за храна, сместување, варосување, итн., итн., за коњ и кола, но сето тоа ме чини дузина франци на ден. Но, бидејќи сум еден од малкуте интелигентни работници на крајот од мојот втор месец овде, т.е. на 16 октомври ако не ми дадат чисти 200 франци си одам. Радо би си заминал отколку да ме експлоатираат, инаку имам околу 200 франци со мене. …

arthur-rimbaud-leilani-bustamante-notorious-no_frame-new_676x1024

Advertisements