Федералнот резервен систем ја спасува Америка од пропаст

1016481_407674399369560_1426647081_nПарадоксално, станбениот меур се формира и траеше, не поради тоа што стопанството на САД беше силно во текот на 2000-те, туку бидејќи тоа беше слабо. Посебно, слабоста на стопанството е oна што го поттикна Федералниот резервен систем да ја стимулира вештачки,1 а неговите акции имаа ненамерна последица во придонесувањето за формирање на, и продолжувањето на, станбено-ценовниот меур.

Целиот текст читај го на следниот линк: https://www.scribd.com/doc/283647711/

1 Пол Кригман (2008) тврдеше дека „Гринспан … се справи со дот-ком кршот. Тој се справи со крахот на берзата во 1987. Тој се справи со Азиската финансиска криза … Гледајќи наназад, неговата историја е онаа на заменување на секој меур со друг меур. И на крајот ние немаме меури.“

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s