Јавно писмо до г-дин Ципрас: Тоа го нарекуваш ебан план?

tumblr_lanussQwgX1qdlzjqo1_500

Го прочитав твоето писмо до Ангела Меркел денес и не бев импресиониран. Искрено, очекував подобар аргумент од тој што си го дал. Ти велиш:

„Кога Ангела Меркел ќе ја посети Атина во вторник, таа ќе ја затекне Грција во својата петта последователна година на рецесија. Во 2008 и 2009, рецесијата беше последица на глобалната финансиска криза. Оттогаш, таа беше предизвикана и продлабочена од политиките на штедење наметнати на Грција од страна на тројката – Меѓународниот Монетарен Фонд, Европската Унија, Европската централна банка – и грчката влада.

Овие политики го опустошуваат грчкиот народ, посебно работниците, пензионерите, малите бизнисмени и се разбира младите луѓе. Грчкото стопанство се намали за повеќе од 22%, работниците и пензионерите загубија 32% од својот доход, а невработеноста достигна досега невидени 24% со невработеноста кај младите од 55%. Политиките на штедење доведоа до кратења на бенефициите, дерегулација на пазарот на труд и понатамошно влошување на ограничената социјална помош којашто го преживеала неолибералниот удар.“

Да. Финансиската криза и политиките на штедење ѝ наштетуваат со низок стандард на живеење на Грција, но дали тоа прасенце Меркел не е свесно за ова? Дали таа живее во пештера? Таа знае точно која е штетата врз населението во Грција – таа има намера да овие политики на штедење ја предизвикаат таа штета. Па, цвилејќи за тоа доликува на некој емопрогресивец и е нешто што најмалку помага.

Што по ѓаволите си спремен да направиш околу тоа?

Убаво е да се знае дека СИРИЗА „го почитува обичниот европски плаќач на данок од кого е побарано да ги исплаќа заемите за земјите во шкрипец, вклучително Грција.“ Прашањето, сепак, е како СИРИЗА предлага да го заврши ова бреме, бидејќи Грција сега е прикладна сметка за задкулисно финансирање на европскиот банкарски систем. Во оваа игра на бомбардирање, Грција го добива сето обвинување а лихварите ги добиваат сите ебани пари. Што ти предлагаш за да ставиш крај на оваа ебана игра на бомбардирање?

И што ти ѝ нудиш на Грција како алтернатива за да учествува во оваа чудовишна ујдурма?

Што ти би направил различно?

На Европа, тврдиш ти, „ѝ треба нов план за да ја продлабочи европската интеграција“, но како твојата идеја за интеграција се разликува од идејата за целосно отстранување на фискалната контрола од грчката држава и нејзино предавање на сè уште недефиниран нов авторитет? Покрај тоа, како ова се разликува од „неолибералистичката“ агенда којашто веќе ги лиши европските национални држави од фискална и монетарна сувереност?

Твојата реторика многу им дава приоритет на потребите на работниците, пензионерите и невработените но – навистина – што ова значи? Дали имаш или немаш намера да допуштиш банките да банкротираат? Те молам, поштеди нè сите нас од левичарската реторика за „ставање на приоритет на бла бла бла…“ и „популарни борби за радикално бла бла бла…“

Мислам, дали навистина ЌЕ ДОПУШТИШ ЕБАНИТЕ БАНКИ ДА БАНКРОТИРААТ ИЛИ НЕМА?! И ако допуштиш да банкротираат, што предлагаш да ја заштитиш грчката јавност од последиците на пропаста на финансискиот систем? Сè на сè, твојата порака до Меркел е бесмислено ѓубре и бизарна со оглед на фактот дека ти всушност ќе мора да ја раководиш земјата.

Дозволи да ти го кажам ова: европските левичари се само купче пички. Да се изразам со зборовите на Mobb Deep, американска рап група:

„Ја загубивте играта и не заслужувате да бидете играчи.“

untitled_1455165

Педерите зад кризава ја раководат Европа од деновите на Стар Рим. Дали сериозно веруваш дека тие ќе се повикуваат на својата човечност? Овие педери масакрираа 1 000 000 Ирачани – мислиш дека тие ќе бидат загрижени за страдањето на Грците? Искрено, г-дине Ципрас, не можам да те разберам. Луѓето од европската левица мислат дека постојат правила и продолжуваат да се повикуваат на тоа. Вие сте глупаци. Ајде да видиме што мислат за вашите правила момците зад сцена:

„Тоа не е повеќе начинот на којшто светот навистина функционира. Сега ние сме империја, а кога ние делуваме ние создаваме наша реалност.“ – портпарол за администрацијата на Буш

Ако тоа не е доволно, Марио Драги ви ги кажа кои се правилата:

ПРАВИЛО БРОЈ ЕДЕН: „Заживувањето на должничкиот циклус е круцијално за закрепнувањето.“

и

ПРАВИЛО БРОЈ ДВА: „Неопходно е да се убедат банките околу квалитетот на нивните средства.“

Кој дел од „ебете се“ не го сфаќате вие луѓето од европската левица? Вие само му дозволивте на тоа грдо мало ебано прасенце да упадне во Грција како да таа посетува една од своите провинции. И твојот единствен ебан одговор е:

„Овој план ќе успее само ако народните борби радикално ја променат рамнотежата на силите. Овие борби веќе отпочнаа и доведоа до издигнување на левицата и движења на отпор ширум Европа. Тие ги одржуваат во живот демократијата, еднаквоста, слободата и солидарноста, најважните вредности на европската политичка традиција. Овие вредности мора да преовладат. Инаку Европа ќе се врати назад во мрачно минато за кое мислевме дека замина засекогаш.“

Каква ебана рамнотежа? Каков ебан план? Држејќи го твојот ебан кур во рака и дркајќи го жестоко не е ебан план. Овие педери имале план за Грција и тоа не е „демократија, еднаквост, слобода и солидарност.“

pinochet

Односно, г-дине Ципрас, сите ние знаеме како ова завршува, ако Вашингтон реагира на свој начин. Искрено, ти ќе бидеш умрен или ќе се криеш шест месеци штом ја преземеш власта; па каков и да е планот, подобро е да биде брз, пеколно болен за капиталот и неотповиклив. Тоа значи, без разлика на сè, дека ти ги убиваш банките прво и потоа ги делиш нивните мрши меѓу народот – ти мораш да ги држиш Германија, Франција, Британија и С.А.Д. зафатени обидувајќи се да ги спасат тие педери во Вол Стрит, додека ти ја ништиш невработеноста. Потребни се само два чекори за да се направи ова:

1.Укини го сиот долг на Грција, јавен и приватен, и

2.Смали го работното време на пола.

Тие два чекори веднаш ќе предизвикат банкрот на берзите ширум светот и ќе ги натера тие педери да пискаат. Ти мора да ги натераш овие педери да мислат дека тие се ѕверат во лицето на БОГ – и дека тој е незамисливо гневен. Твојата цел треба да биде 1000 поени загуба на S&P 500[1] уште на првиот ебан ден штом ја преземеш власта.

Потоа, веднаш се посветуваш на прашањето за предизвикување зараза – кризата не може да биде ограничена на Грција, таа мора да се прошири во Шпанија и Португалија, Ирска и Италија. Секојпат кога тие ќе мислат дека нештата не може да бидат полоши, ти мораш да ги заебеш одново. Ако голем стап помага во оваа ситуација, тогаш ти мора да употребиш ебан чекан.

Укинувањето на јавниот и приватниот долг е апсолутно критично да банките бидат убиени – ниту една банка не треба да преживее било каде. Според тоа, повторувај по мене:

1.УКИНИ ГО ДОЛГОТ;

2.СКРАТИ ГО РАБОТНОТО ВРЕМЕ;

3.ПРЕДИЗВИКАЈ ЗАРАЗА

Тоа е ебан план!

10492250_244388815759948_3909172841589136187_n

[1] Американски берзански индекс заснован на пазарните капитализации на 500-те големи компании.

Извор

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s