Криминалците на Башар ал-Асад

мак јаз

Тој започна како режимски разбојник кој ги тепаше мирољубивите анти-Асадови протестирачи во Алепо. Потоа, тој стана водач на исламистичката екстремна група наречена Горба ал-Шам. Кога веста за неговата кражба и уцена беше објавена од страна на секуларните активисти, тој беше уапсен од исламистичките бунтовници во текот на неколку денови и потоа ослободен од шеријатскиот суд. После неколку месеци тој беше затекнат покрај Асад додека го посетувал уништениот град Дараја, каде силите на Асадовиот режим масакрираа 300 луѓе. Ова е приказната за развојот на Хасан Џазарах од обичен криминалец до исламистички воен моќник и платеник на Асад. Ова е една од многуте приказни во Сирија за брутални варварски профитери кои ја користат религијата и политиката да крадат, киднапираат и уценуваат цивили. Овие луѓе се најлоши бидејќи тие немаат верност кој никој освен нивниот личен интерес. Тие ќе продолжат безгрижно да прават злосторства се‘ додека Сириската револуција не го врати владеењето на правото.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s