Непосредна демократија

„Ние не сме меѓу оние комунисти кои се за уништување на личната слобода, кои посакуваат да го преобразат светот во една огромна касарна или џиновска работилница. Се разбира, постојат некои комунисти кои, со лесна совест, одбиваат да ја прифатат личната слобода и би сакале да ја отфрлат бидејќи тие ценат дека таа е препрека за да се доврши хармонијата. Но, ние немаме желба да ја менуваме слободата за еднаквоста… Ајде да работиме да воспоставиме демократска држава во којашто секоја партија би можела со збор или со пишување да го освои мнозинството со своите идеи…“

Декларацијата на германските „демократски комунисти“ во Брисел, организирана од Маркс и Енгелс во 1847 година, за време на дискусиите што довеле до формирање на Сојузот на комунисти и објавувањето на Комунистичкиот манифест неколку месеци подоцна.

>>Исполнувањето на службените позиции преку ждрепка е демократски, преку избор олигархиски<< (Aристотел)

>>Владите природно тежнеат да се изродат во тиранија<< (Жан-Жак Русо)

>>Вечна вистина е важноста да се убедат луѓето дека најсмртоносниот непријател од којшто тие треба да се плашат е владата. ВЛАДАТА Е НАЈСМРТОНОСНИОТ НЕПРИЈАТЕЛ НА НАРОДОТ.<< (Жан-Пол Мара)

>>Владата е алатка на угнетување; тоа се органите на авторитетот; тоа е војската; тоа е полицијата; тоа се службениците, судиите, министерите; тоа се свештениците.<< (Карл Маркс)

>>Власта е симбол на измамата, на насилието, на грабежот. Гони ги управниците, мрази ги и востанувај против секој властелин.<< (Гоце Делчев)

>>Постојат три големи страсти: алкохолот, коцката и власта. Од првите две некако можете и да се излечите, од третата – никако. Власта е најтешкиот порок. Поради неа се убива, поради неа се гине, поради неа се губи човечкиот лик…Човекот на власт го поттикнуваат кукавици, го бодрат улизици, го поддржуваат крадци и неговата претстава за себе е секогаш поубава од вистинската. Сите луѓе ги смета за глупави,бидејќи го кријат пред него своето вистинско мислење,а за себе смета дека е сезнајко и луѓето го прифаќаат тоа. Никој што е на власт не е паметен, затоа што и паметните набргу го губат разумот и никој не е трпелив, зошто властодршците мразат промени. Веднаш создаваат вечни закони, вечни начела, и врзувајќи ја власта за Бог, ја зацврстуваат својата моќ. И никој не би ги соборил ако не станат пречка и закана за други моќници. Ги рушат секогаш на ист начин – објаснувајќи го тоа како спречување на насилството кон народот, а сите се насилници, и рушените и тие што рушат… И, никого ова не го вразумило, сите подеднакво итаат, грабаат кон власта како ноќни пеперутки кон пламенот на свеќата…<< (Мeша Селимовиќ)

1. За изворната демократија во ликот на либиската џамахирија – Мара

2. Буржоаска „демократија“ – Лазар

3. Диктатор – Лазар

4. „Слобода на мислата“, Лазар Гогов.

5. „Дебата за диктатурата на пролетеријатот“, Мара.

6. „Демократија без политичари?“, Дејв Захариах.

7. „Електронска и атинска демократија“, Вилијам Пол Кокшот.

8. „Демократија и парламентаризам“, Вилијам Пол Кокшот и Алин Котрел.

9. „Непосредна демократија или советска демократија?“, Вилијам Пол Кокшот и Алин Котрел.

10. „Институциите на класичната демократија“, Вилијам Пол Кокшот и Алин Котрел.

11. „Демократски централизам – ќорсокак“, Вилијам Пол Кокшот и Алин Котрел.

12. „Дали демократијата е можна денес?“, Вилијам Пол Кокшот и Алин Котрел.

13. „Демократија и планирање“, Вилијам Пол Кокшот и Алин Котрел.

14. „Обезглавена држава“, Вилијам Пол Кокшот и Алин Котрел.

15. „Електронски плебисцити“, Karen Renaud, Paul Cockshott.

16. „Говор на Пол Кокшот во Стокхолм за непосредната демократија и економија во социјализмот“ (прв дел), Пол Кокшот.

17. „Говор на Пол Кокшот во Стокхолм за непосредната демократија и економија во социјализмот“ (втор дел), Пол Кокшот.

18. „Против гнилата демократија на ЕУ и САД“, Пол Кокшот.

19. „Против републиканизмот“, Пол Кокшот.

20. „Демократски дефицит на Европската Унија“, Драган Алчинов.

21. „Се измисли гласачки систем со текстуална порака“, Пол Кокшот.

22. „Дали демократијата која зависи од пари е навистина демократија?“, Мате Каповиќ.

23. „Партиципативен заеднички фронт и демархиска пракса за да се надмине разидинувањето во левицата“, Давиде Фери.

24. „Зошто да не плутократија?“, Мара.

25. Владите природно тежнеат да се изродат во тиранија, Жан-Жак Русо.

26. Дали на работниците им требаат претставници во Собранието на РМ?, Мара.

27. Авторот на „Демократија: модели и дилеми“ не знае што е демократија?, Мара.

28. Каква влада им треба на Македонците?

29. Против експертска влада: во одговор на „левичарското“ „движење“ „Солидарност“, Мара.

30. L’Ami du Peuple ќе продолжи да разобличува секој што сака да се идентификува со власта.

31. За каква „демократија“ се борат власта и опозицијата, Лазар.

32. Фер избори не гарантираат демократија: против преодна влада, Мара.

33. Критика на Статутот на Левица, Мара.

34. Одговорени 10-те прашања кои ДПМНовец не ги разбира, Мара.

35. Митот за демократски избори, Мара.

36. Одговор до Трајче Стојанов: Ние сме во перманентна братоубиствена војна, Мара.

37. Здравко Савески и Бранимир Јовановиќ исто буржоаско срање, Мара.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s