Екологија и здравје

„Од гледна точка на една повисока општествено-економска формација, приватната сопственост на одделни индивидуи врз земјината топка ќе се чини исто така бесмислена како приватна сопственост на едни луѓе над некои други луѓе. Дури ни едно цело општество, една нација, дури сите општества, едновремено земени заедно, не се сопственици на земјата. Тие се само нејзини поседници, нејзини уживатели и тие имаат неа како boni patres famillias (добар татко на семејството) да ја остават подобрена на следните генерации“. (Карл Маркс, Капиталот, том 3, стр.706)

1. Влијанието на штетните материи врз биосферата – Блажо Боев и Соња Лепиткова

2. Искористување на енергијата на дождот

3. Електрична енергија од торнадо

4. Биогоривата – злосторство против човештвото

5. Иновации: Уреди за добивање енергија од океанот

6. За биогоривото – Лазар

7. Здравата животна средина низ призмата на капиталот – Алек Атевиќ

8. Како капитализмот се заканува на вашето здравје? – Џулијан Идни

9. Зелен манифест

10. Марксизмот и екологијата: дали тие се надополнуваат?

11. Помогни ‘и на планетата да позелене: упатства за зелено домаќинство

12. Еколошка причина да се биде вегетаријанец

13. Што е длабока екологија?

14. Медицинскиот лексикон на д-р Жан Митрев во капиталистичка парафраза – Мара

15. Буквар на лев биоцентризам

16. Не купувајте книги, chegg them !

17. Слободниот пазар наспроти здравјето на граѓаните: Повеќе од половина од популацијата на САД вдишува небезбеден воздух

18. Пазарното здравство по цена на здравјето на милиони граѓани на САД

19. Што е еко-марксизам/еко-социјализам/зелен социјализам?

20. 50 зелени совети

21. Климатска промена – фатаморгана или претстојувачка реалност

22. Против „Зелената левица разоткриена… но штетите допрва претстојат“ на Виктор Трифуновски – Марија Хаџи-Николова

23. Агенцијата за заштита на животната средина открива дека стакленичките гасови претставуваат опасност за здравјето

24. Внимавај ! Глобално затоплување ! ДА ЈА СПАСИМЕ ЗЕМЈА !

25. Поларните мечки и глобалното затоплување

26. Маршот на канцерот „Виктор Трифуновски“ во белите дробови на нашата планета – Мара

27. Капиталистичкиот начин на производство продолжува да ги одзема животите на американските граѓани

28. Револуционерна екологија (прв дел) и (втор дел) – Џуди Бари

29. Некои мисли за зачувување на природата, државата и ограничувањата на консензусот – Адриан Монжо

30. Грипот А: профитабилна епидемија

31. „Мит: Еколошките судбински сценарија секогаш се покажувале погрешни“, Стивен Роберт Еш.

32. „Зелен капитализам: богот што падна (прв дел)“, Ричард Смит.

33. „Нашата планета порано и денес“

34. „Нуклеарна зима?“, Јошиаки Фуџи.

35. „Животната средина и природните ресурси“, Кокшот и Котрел.

36. „Мит: Капитализмот е најпријателски настроен економски систем кон животната средина“, Стивен Роберт Еш.

37. „Екологија или „анархо“-капитализам“, Iain MacSaorsa.

38. „Капитализмот и проблемот на екстерналиите“, Gary Elkin.

39. „Глобалното затоплување, мит или факт?“, Џејмс Ванг и Мајкл Опенхајмер.

40. „НАСА: Сегашниот тренд на затоплување е невиден во изминатите 1300 години“

41. „Некој не сака да учи“, Лазар Гогов.

42. „Здравствена нега наспроти профитниот принцип“, Барбара Еренрајх.

43. „Хаити – една не-природна катастрофа“, Socialist Standard, февруари 2010, том 106, број 1266.

44. „Мит: САД имаат најдобар здравствен систем во светот“, Стивен Роберт Еш.

45. „Мит: Абортусот е убиство“, Стивен Роберт Еш.

46. „Дознајте зошто сте дебели“.

47. „Медицината и марксизмот“, Лазар Гогов.

48. „Горењето на приносите на храна за да се произведат биогорива е злосторство против човештвото“, Жан Циглер.

49. Вирусот Зика и капитализмот: нивната љубовна врска

50. Еколошка програма на Партијата за Напредок (марксисти)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s